In ziua de azi, tot mai multi experti recomanda adultilor sa opteze pentru bicicleta de echilibru fara pedale in locul bicicletei traditionale cu roti ajutatoare. De ce? Afla in randurile de mai jos!
1. Stabilizatorii (rotile ajutatoare) nu ii invata pe cei mici sa isi tina echilibrul.
Scopul stabilizatorilor este de a sprijini copilul pe masura ce invata sa-si pedaleze bicicleta. Cand stabilizatorii sunt in cele din urma indepartati, copilul nu se va putea echilibra independent, deoarece s-a obisnuit cu acel sprijin suplimentar. Acest lucru este asemanator cu a oferi unui copil carje in timp ce invata sa mearga – apoi sa i le indepartezi. Nu prea are sens.
2. Rotile ajutatoare fac ca bicicleta sa fie mai putin agila.
Stabilizatorii previn inclinarea naturala a bicicletei in timpul virajului, ceea ce reduce manevrabilitatea bicicletei. O bicicleta se deplaseaza inclinandu-se si, deoarece rotile ajutatoare tin bicicleta vertical, utilizatorul nu poate conduce bicicleta la fel de usor.
3. Stabilizatorii ii determina pe cei mici sa invete obiceiuri proaste.
Inainte ca rotile ajutatoare sa fie indepartate complet, parintii sau ingrijitorii tind sa ridice un stabilizator in sus pentru a ajuta copilul sa-si dezvolte echilibrul. Cu un singur stabilizator pe sol, bicicleta se va apleca adesea gresit intr-o parte si se va rasturna in timp ce se inclina dintr-o parte in alta. Copilul isi va muta in mod natural greutatea in sens invers pentru a contracara, ceva care va trebui sa fie reantrenat pe masura ce avanseaza la o bicicleta normala.
4. Rotile ajutatoare nu pot fi folosite pe terenuri denivelate.
Rotile ajutatoare vor mentine bicicleta in pozitie vertiala numai daca se afla pe o suprafata plana si neteda. Pietrisul, potecile stancoase sau iarba uda vor face ca rotile ajutatoare din plastic sa se blocheze. De asemenea, daca suprafata este inclinata intr-o parte, bicicleta se va rasturna cu usurinta. Acest lucru limiteaza tipurile de teren pe care copilul le poate folosi pentru micile sale aventuri.
5. …Si multe alte dezavantaje.
Rotile ajutatoare adauga costuri suplimentare, greutate si complexitate. Sunt, de asemenea, greoaie, urate, zgomotoase si slabe (una se indoaie in mod regulat mai mult decat cealalta, astfel incat bicicleta ajunge sa se sprijine mai mult pe o parte).